За автора

by
Надежда Тошкова е родена в гр. Велинград. След завършване на средно образование в СОУ „Васил Левски“ в родния си град, продължава с институтско полувисше в колеж за „Външна търговия и международен маркетинг“към УНСС – София с квалификация Икономист. По-късно житейският ѝ път я отвежда в Италия, където е установена и сега.
Надежда съм и съм едновременно оптимист, и песимист, и непоправим мечтател.  Пиша поезия още от ученическите си години, печелила съм регионален конкурс, публикации в местната преса, но от този период нищо не се е запазило. Следва дълга пауза и едва от няколко години се завърнах към поезията и започнах да „прохождам“ отново в писането с псевдоним nanito. А да пиша е свобода, едно безкрайно изследване на всички пътища на пълнокръвния живот. 

Дебютна книга „Голи очи“ 

„Когато съблечеш очите си, в тях остава само истината за всичко преживяно. Гола. Оставила на показ раните си и следите от щастие. Съблякла мълчанието, за да нарисува голотата си с думи. Думи, с които правиш любов. За да родиш поезия. Чиста, безкомпромисна, зряла, красива и искрена.
Голи са очите на Надежда Тошкова в тази книга. С тях тя търси вашето последно доверие, разказвайки себе си без остатък, защото „Любовта е жажда за истина.” И остава, написана в очите ни завинаги.
„Поезията е поща без отговор.” Но вие вече сте получили писмото. Съблечете очите си!“
Ива Спиридонова, редактор
Отличия: Номинация на Националния конкурс „Магията любов“ 2015 – Казанлък.
Публикации:
Проект Manu Propria
Алманах „Нова българска литература” Поезия 2016 – Фондация Буквите
Алманах „Нова българска литература” Поезия 2017 – Фондация Буквите
Антология на Нова Асоциална Поезия 2019 – Издателство Библиотека България
Списание Нова асоциална поезия